Ζητούνται εθελοντές

Με αφορμή μια κουβέντα στο twitter που έγινε με κάποιους twιtterοφίλους σκεφτόμουν σήμερα αυτό το θέμα του εθελοντισμού. Και μου ήρθαν δύο εικόνες. Η μια ήταν κάτι μαμάδες που άκουγα στην παραλία της Αγίας Μαρίνας το καλοκαίρι. Κυνηγούσαν τα 3, κατά τ’ άλλα αξιολάτρευτα, παιδάκια τους  πάνω κάτω στα βότσαλα και τις ακροθαλασσιές να μαζέψουν ότι έβλεπαν πως δεν ταίριαζε στο τοπίο. Και η άλλη, μερικές ώρες πριν σε ένα σταθμό Μετρό τον οποίο χρησιμοποιώ καθημερινά, που βλέπω ακριβώς μετά τις κυλιόμενες ένα χαμό απο χαρτάκια, γόπες, έντυπα, χαρτόκουτα.

Αναρωτήθηκα τελικά τι είναι εθελοντισμός. Άρχισα να αποκλείω. Σίγουρα δεν είναι να προσπαθούν με δική τους οργάνωση και έξοδα οι πολίτες να διορθώσουν πράξεις και παραλήψεις του κράτους ή να το υποκαταστήσουν εν τη απουσία του. Σίγουρα δεν είναι όταν χρησιμοποιείται απο το κράτος σαν ευκαιρία επικοινωνίας, αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης καθώς και εργαλείου πολιτικής. Ενώ απολύτως σίγουρα δεν γίνεται ο εθελοντισμός να είναι δεκανίκι της κοινωνίας όταν το κράτος δεν είναι εκεί.

Όταν συμβαίνουν τα παραπάνω ο εθελοντισμός δεν είναι εκεί. Λείπει. Έχει ξεπεραστεί το στάδιο του εθελοντισμού και έχει φτάσει στην κοροϊδία και το βόλεμα. Το κράτος αδρανεί γιατί έχει εθελοντές πολίτες. Και συνεχίζει να τους φορολογεί σαν να τους παρέχει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε. Οι συνταξιούχοι που πεθαίνουν στα νησιά και περιμένουν τους ιδιώτες γιατρούς με τα φουσκωτά μια φορά το χρόνο για να κάνουν εξέταση δείχνουν ότι το κράτος επαναπαύεται. Οι οικογένειες που αυτή τη στιγμή ζουν με δανεικά από το ευρύτερο περιβάλλον τους επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια αστεία υπόθεση.

Οι εθελοντές σε τέτοιες περιόδους  αλλάζουν το κράτος και τους ανίκανους και διεφθαρμένους  λειτουργούς του, δεν το υποκαθιστούν. Υπάρχουν όμως?

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s