Πάμε πάλι

Άλλος ένας πόλεμος ξεκίνησε μόλις.

Πάνω στα ζεστά ακόμα πτώματα των  Ιαπώνων. Πάνω στα σακατεμένα κορμιά των επαναστατών της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Υεμένης, της Συρίας, της Αϊτής. Πάνω στις ορδές των προσφύγων που δεν έχουν πια πατρίδες. Στοιβαγμένος μαζί με άλλες πληροφορίες στα μυαλά των δούλων της Δύσης. Εκατόμβες νεκρών ανθρώπων συνειδήσεων και εγκεφάλων.

Που θα πάει αυτό? Που οδηγούμαστε?

Για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Κύπρο η Ελλάδα αναλαμβάνει ενεργητική στρατιωτική δράση. Όχι ανεφοδιασμούς όχι στα πλαίσια ειρηνευτικών δυνάμεων αλλά πλήρη επιχειρησιακή συμμετοχή. Στέλνουν πιλότους και μαχητικά στη Λιβύη να κάνουν τι? Να εξασφαλίσουν ποιόν? Η ερώτηση δεν είναι πια ποιος πληρώνει. Η ερώτηση είναι γιατί? Γιατί συνεχίζουμε αυτόν τον αέναο κύκλο. Γιατί δεν έχουμε μάθει το μάθημα μας από τους τόσους πολέμους και τις απώλειες τους. Γιατί δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ότι αυτό το σύστημα που ανεχόμαστε διψάει για κέρδη και δεν υπάρχει κανένας καλύτερος τρόπος να τα αυξήσεις από το αίμα. Αίμα στη τηλεόραση, αίμα στους δρόμους, αίμα στα νούμερα, αίμα στις χώρες. Θυσίες, φόνοι, γενοκτονίες, εκτελέσεις.

Και τα συζητάμε, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Σαν να μη μας αγγίζουν. Όσο δεν συμβαίνουν σε εμάς είμαστε άξιοι κριτές, ανταποκριτές, σχολιαστές. Σαν να μη μας επηρεάζει. Μα κάνουμε λάθος. Είναι ένα ενιαίο μέτωπο πια. Ζούμε όλοι στην πρώτη γραμμή του μετώπου και δεν το έχουμε καταλάβει. Είμαστε το όλο και είμαστε ένα όσο κι αν μας διαφεύγει τις περισσότερες φορές. Κόβουμε το χέρι μας και πονάει όλο το κορμί μας.

Και ενώ ο πόνος δεν φαίνεται να μας νοιάζει όταν θα βρεθούμε στη θέα του δικού μας αίματος να αναβλύζει από το στήθος μας όλα θα είναι αλλιώς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s