Δεν υπάρχει ούτε αριστερά ούτε δεξιά.

Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε τα γκαβάδια μας. Ακούω και διαβάζω συνεχώς για αριστερούς, δεξιούς, κομμουνιστές, φιλελεύθερους και ένα κάρο ταμπέλες. Η σημειολογία της διάσπασης. Πάνε αυτά. μας τέλειωσαν και αν δεν το πάρουμε χαμπάρι, ότι συμβαίνει τώρα στον κόσμο θα επαναλαμβάνεται σε έναν αέναο κύκλο.

Δεν υπάρχει δεξιά και αριστερά πια. Θα έπρεπε να έχουμε καταλάβει ότι ο διαχωρισμός αυτός έχει πάψει να υφίσταται από την έλευση του αιώνα που διανύουμε. Είμαστε σε μια νέα εποχή, όπου όλα αυτά είναι περισσότερο γραφικά και ψεύτικα από ποτέ. Η νέα εποχή έχει δύο τελείως διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές με διαφορετικούς στόχους και διαφορετικές προτεραιότητες. Η μια είναι η ανθρωποκρατία και η άλλη είναι η εταιριοκρατία. Έτσι πρέπει να θεωρούμε τα πράγματα πια.

Στην ανθρωποκρατία το σύστημα (γιατί όσο και να βαράμε το κώλο μας κάτω θα υπάρχει ένα σύστημα) συντηρείται με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Θες να δημιουργήσεις κύριος? Έχεις αυτό το γήπεδο, αυτό το χώρο που σου αφήνω εγώ , το σύστημα, με τις διακριτές και ανεξάρτητες εξουσίες μου, με τα μέσα ελέγχου μου και σε οριοθετώ γιατί ο χώρος έξω από αυτόν που σου δίνω είναι του δίπλα και μην μπεις. Απλά πράγματα. Στην εταιριοκρατία έχουμε το ανάποδο. Όποιος θέλει, μπαίνει όπου θέλει και αγοράζει και πουλάει οτι θέλει, όποτε θέλει. Αν δεν μπορεί να το αγοράσει το ευτελίζει τόσο ώστε να μην έχει αιτία ύπαρξης ή να μην αποτελεί ανταγωνιστικό κίνδυνο. Όλα με σκοπό το κέρδος. Δεν είναι φρέσκα αυτά. Κάποτε τα έλεγαν συνομοσιολογίες.

Θα μου πει κάποιος: Έτσι περιορίζεις την αγορά. Μου στερείς την πιθανότητα να πάω ψηλά, να πετύχω.  Ποιά αγορά και ποια πιθανότητα ρε σάχλα? Δηλαδή θεωρείς ότι μπορείς,στη παρούσα κατάσταση, να είσαι μέσα σε αυτούς τους 500 παγκοσμίως που έχουν το 80% του πλούτου και ξαφνικά με την αλλαγή της προτεραιότητας σε περιορίζω? Γιατί δεν είσαι τώρα που όλα είναι ανοιχτά? Θα μου πει κάποιος άλλος: Πάλι αφήνεις ένα σύστημα να βασίζεται στο κεφάλαιο και να απομυζά τους εργάτες και τα μέσα παραγωγής. Ποιους εργάτες καημένε? Ποια μέσα παραγωγής? Σε λίγο δεν θα παίζει εργάτης. Εργάτες έχει μόνο η Κίνα η Ινδία και το Πακιστάν. Βλέπεις γύρω σου πουθενά εργάτες? Υπάλληλοι γραφείου μεσάζοντες και καταναλωτές είναι όλοι. Και σου οριοθετώ και το γήπεδο. Δεν είναι προτεραιότητα οι πολυεθνικές εταιρίες. Αφού λέμε σου βάζω προτεραιότητα τον άνθρωπο.Ούτε τον εργάτη ούτε τον υπάλληλο ούτε το γατί μου. Τον άνθρωπο γενικά. Βγες απ’΄τη φόρμα με τις τιράντες.

Πώς? Τέρμα οι άυλες συναλλαγές. Όλα συνδεδεμένα με υλικά αγαθά. Νόμισμα με αντίκρισμα. Εταιρίες με συγκεκριμένα όρια λειτουργίας, περιορισμό των κερδών και των τζίρων. Κάνεις τζίρο τόσο κύριος? Τέλος εδώ είσαι. Έχεις προσωπικό τόσο κύριος? Μέχρι εκεί είσαι. Και σου ρυθμίζω πόσο ποσοστό των κερδών σου πρέπει να δίνεις μισθό και πόσο πρέπει να επανεπενδύεις ή να επιστρέφεις στη κοινότητα. Ρύθμιση της αγοράς. Δεν χωράει άλλους η συγκεκριμένη αγορά? Τόσες άδειες και τέρμα. Δεν κάνεις καλά τη δουλειά? Ανάκληση αδείας. Κρατικό προσωπικό? Εναλλάξ σε θέσεις με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ένα masterplan με απευθείας έγκριση απ΄τους ανθρώπους (η τεχνολογία βοηθάει ατέλειωτα αλλά τον παίζουμε και την κάνουμε social media) δημιουργικούς να το εκπονούν και εκτελεστικούς να το υλοποιούν. Επαγγελματικός προσανατολισμός.

Θέλει μελέτη το ξέρω. Αλλά δεν γίνεται να συνεχίσουμε την εταιριοκρατία. Όλα τα κόμματα, στελέχη, και λοιπά είναι υπάλληλοι. Υπάλληλοι κάποιου επιχειρηματία, εκδότη, πολυεθνικής, και πάει λέγοντας. Δεν υπάρχει πολιτικό σύστημα πια. Υπάρχουν υπάλληλοι. Για να αλλάξει αυτό πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την ανθρωποκρατία. Το σύστημα για τους ανθρώπους.

Advertisements

One comment

  1. Παράθεμα: Η αριστερά και η ταμπακιέρα « ypoptomousi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s