Είναι η στιγμή να μας απασχολήσει σοβαρά αυτό που συμβαίνει στα παρασκήνια.

Του Simon Black απο το http://www.sovereignman.com

Η Ελληνική μυθολογία μιλάει για τον Οδυσσέα, τον ηρωικό βασιλιά της Ιθάκης, του οποίου το 10ετές ταξίδι επιστροφής μετά από τον Τρωικό πόλεμο έδωσε στον κόσμο ένα από τα διασημότερα έπη.

 

Σε ένα σημείο σε αυτό το ταξίδι, το πλοίο του έπλεε ολοταχώς προς δύο μεγάλους κινδύνους. Στη μια πλευρά ήταν η Σκύλλα, ένα τέρας με 6 κεφάλια μεταμφιεσμένο σε τεράστιο βράχο, και στην άλλη πλευρά ήταν η Χάρυβδη, μια τρομερή δίνη γέννημα του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα.

 

Αυτοί οι δύο κίνδυνοι ήταν τόσο κοντά ώστε δύσκολα μπορούσαν να τις αποφύγουν οι καπετάνιοι των πλοίων που περνούσαν από την περιοχή με συνέπεια να πιέζονται να επιλέξουν που θα ρίξουν το καράβι. Από αυτή την ιστορία βγήκε η λατινική παροιμία “incidit in scyllam cupiens vitare charybdim” που σημαίνει “τρέχει στη Σκύλλα για να αποφύγει τη Χάρυβδη” (στμ. Αυτό που λέμε σήμερα Απο τη Σκύλλα στη Χάρυβδη).

Ο κόσμος τώρα βρίσκεται σε αυτό το σημείο. Με την εμπιστοσύνη να εξαφανίζεται, τις αγορές να πανικοβάλλονται και ολόκληρα έθνη να χρεοκοπούν τελικά δεν υπάρχουν καλές λύσεις… και οι σκεπτόμενοι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν μερικές απλές αλήθειες για την κατάσταση.

 

1) Η πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής τιμωρήθηκε από την S&P διότι οι πολιτικοί της απέτυχαν να βρουν μια επαρκή λύση για το τεράστιο χρέος της χώρας το οποίο αγγίζει το 100% του ΑΕΠ. Οι επενδυτές αντέδρασαν αγοράζοντας Ιαπωνικό γιεν- μια χώρα που η αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της είναι λίγο μικρότερη από αυτής της Αμερικής και στο 220% του ΑΕΠ της είναι διπλά χρεωμένη!

 

 Παράλληλα έχει κάψει 4 πρωθυπουργούς και 8 υπουργούς οικονομικών τα τελευταία 4 χρόνια. Δεν μπορεί να την πεις και χώρα με κυβέρνηση που αποδεικνύει ότι μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματά της.

 

Δεν έχει νόημα. Είναι σαν να απολύεις έναν υπάλληλο που μεθάει στη δουλειά και να τον αντικαθιστάς με έναν ηρωινομανή που κουβαλάει όπλο. Παρόλα αυτά σε ένα σύμπαν γεμάτο κακές επιλογές οι επενδυτές θα επιλέξουν το “μη χείρον”.

 

 Αυτή η προσέγγιση είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει ακόμα περισσότερη εσφαλμένη διανομή κεφαλαίων στη πορεία.

 

2) Η κυβερνήσεις των χωρών ανά τον κόσμο έχουν περάσει στην αντεπίθεση έναντι της S&P χτυπώντας τον οίκο και προσπαθώντας να μειώσουν την αξιοπιστία τον οικονομικών της εκτιμήσεων χωρίς να γνωρίζουν μια υποκείμενη παραδοχή- Οι ΗΠΑ δεν έχουν αξιόπιστο πρόγραμμα να διαχειριστούν την κρίση.

 

 Ηγέτες από διάφορες χώρες όπως η Γαλλία, η Νότια Κορέα ακόμα και η Ρωσία, έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την μειωμένη αξιολόγηση και εξέφρασαν ξανά την εμπιστοσύνη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 (Ακόμα και ο Warren Buffet επιστρατεύθηκε, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ αξίζουν“αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητα με 4 Α”)

 

 Υπάρχει αυτή η παλιά παροιμία που λέει: Πώς ξέρεις πως ένας πολιτικός λέει ψέμματα? Όταν κουνάει τα χείλια του. Όταν τόσοι πολλοί ηγέτες στηρίζουν ταυτόχρονα και ολοκληρωτικά το δολάριο και την Αμερικανική κυβέρνηση, είναι ώρα να μας απασχολήσει τι συμβαίνει στα παρασκήνια.

 

 3) Οι υπουργοί οικονομικών της G7 δεσμεύτηκαν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να ηρεμήσουν τις αγορές ώστε “να αποτραπεί η κατάρρευση της παγκόσμια εμπιστοσύνης”

 

 Κοιτάξτε πώς έχει: Οι μόνες κινήσεις που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις είναι να τυπώσουν λεφτά, να τα δανειστούν ή να τα κλέψουν από τους φορολογούμενους τους. Αυτές ακριβώς είναι οι πολιτικές που οδήγησαν στην απώλεια εμπιστοσύνης από την αρχή, και τώρα δεσμεύονται να την αποκαταστήσουν κάνοντας ακριβώς τα ίδια πράγματα!

 

Αν δράσουν η κατάσταση απλά θα επιδεινωθεί. Αν δεν δράσουν οι αγορές θα πανικοβληθούν και η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.

 

4) Τρισεκατομμύρια δολάρια παίζονται αυτή τη στιγμή στο χρηματοοικονομικό σύστημα αναζητώντας έστω και ένα ελάχιστο δείγμα ασφάλειας. Με το κύμα των υποβαθμίσεων και την δημιουργία νέου χρήματος από το πουθενά που επίκειται, λίγες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων φαίνονται σταθερές. Αυτό το κομμάτι κίτρινου μετάλλου αρχίζει να φαίνεται απίθανα ελκυστικό σε πολλούς επενδυτές.

 

5) Οι κυβερνήσεις θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να συνεχίζεται το πάρτι και να συντηρείται το κατεστημένο, είτε είναι να τυπώνουν λεφτά μέχρι θανάτου σκίζοντας τους καταναλωτές στον πληθωρισμό ή να στέλνουν την αστυνομία στους δρόμους να πλακώνουν στο ξύλο τον κόσμο για να υποταχθεί.

 

Θέλω πραγματικά να σκεφτείτε πολύ σοβαρά και λογικά την κατάσταση σας και να απαντήσετε σε ένα απλό ερώτημα: Νιώθετε ασφάλεια παραχωρώντας τον έλεγχο των περιουσιακών σας στοιχείων καθώς και όλη σας τη ζωής σε ένα χρεοκοπημένο έθνος στη μέση μια οικονομικής κατάρρευσης?

 

Αν η απάντηση είναι όχι, είναι ώρα να αφήσετε τις δικαιολογίες και να αναλάβετε δράση.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s