Τα φαινόμενα απαιτούν

Άρθρο του MorganSBailey

Ένα από τα φαινόμενα που έφερε μαζί της η όχι και τόσο νέα κατάσταση στην Ελλάδα είναι και το, ας πούμε κίνημα, των «Αγανακτισμένων». Ένα φαινόμενο που από τις πρώτες του μέρες δέχτηκε σωρεία κριτικής και προβολής πανταχόθεν. Κάποιοι προσπάθησαν να το οικειοποιηθούν, κάποιοι προσπάθησαν να ταυτιστούν αλλά απογοητεύθηκαν, κάποιοι το απέρριψαν ως ανερμάτιστο, άλλοι ως ένα πυροτέχνημα του ελληνικού θυμικού, πολλοί –εκ των έσω μάλιστα- κατέδειξαν τη συμμετοχή ομάδων που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, ή πέρα από αυτά.

Το είδαμε επίσης να εκφυλίζεται, με τον όρο «αγανακτισμένος» να γίνεται της μόδας, με μια διάθεση περιφρονητική, ή απλώς ελαφρά χιουμοριστική. Και γράφω το «είδαμε», γιατί αναφέρομαι στην τηλεόραση, η οποία έπαιξε πολύ καλά το ρόλο της στον εκφυλισμό της λέξης. Όπως ο δυτικός ‘πολιτισμός’ έχει ήδη εκφυλίσει έννοιες όπως η επανάσταση (βλέπε «επαναστατικές» κρέμες νυχτός κλπ), έτσι είδαμε προσωπικότητες – φιάλες κενές περιεχομένου της τηλεόρασης να δηλώνουν «αγανακτισμένοι», όπου η κάθε Βασίλω είδε γάμο και χαρά στην πλατεία Συντάγματος, αντί της οργής και της αγανάκτησης.

Από ανθρώπους των περισσότερων ιδεολογικών χώρων ακούσαμε την απόλυτα δικαιολογημένη άποψη ότι δεν μπορεί, όλοι αυτοί που μαζεύονται εκεί πέρα καθημερινά να είναι άμοιροι ευθυνών. Τόσες χιλιάδες κόσμου, ούτε ένας δε διατήρησε πελατειακές σχέσεις με πολιτικούς άρχοντες, ούτε ένας δεν έβαλε βύσμα στο στρατό, ούτε ένας δεν ψήφισε την παρούσα κυβέρνηση;

Όπως και να ‘χει, από τις πρώτες μέρες η «πλατεία» χωρίστηκε στα δύο. Άλλωστε το έχουμε το βίτσιο να χωριζόμαστε σε ορεινούς και πεδινούς από καταβολής νεοελληνικού κράτους. Η «κάτω πλατεία», ακριβώς γιατί άφησε τις μούντζες και τα συνθήματα προς αναζήτηση σταθερών ιδεολογικών βάσεων και αιτημάτων, έχει ένα προνόμιο: της εξάπλωσης. Διότι μπορείς να μουντζώνεις μόνο στο χώρο μπροστά στη Βουλή, αλλά οι ιδέες δε χρειάζονται χώρο, χρειάζονται γόνιμα μυαλά.

Και όταν αδειάζεις την πλατεία με τακτικές άλλων εποχών, έχεις επίσης, πεισμωμένα μυαλά.

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s