Γιατί ο αγώνας της Χαλυβουργίας είναι χαμένος.

Θυμάμαι μια φορά μια κουβέντα που έκανα με κάποιον πολύ μεγαλύτερο μου στην οποία προσπαθούσα να υποστηρίξω οτι η σκληρή δουλειά μπορεί να κάνει κάποιον πετυχημένο, με τους όρους που η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται την επιτυχία, και ευκατάστατο. Μου έδωσε ένα απλό παράδειγμα: Έστω οτι κάθε μέρα σκάβεις τρύπες σε ένα χωράφι για δέκα ώρες κάτω απ’το λιοπύρι. Πολύ σκληρή δουλειά. Σε αμοίβει όμως? Όχι.  Δεν αρκεί η σκληρή δουλειά,  χρειάζεται τρόπο,  σκέψη,  στρατηγική.

Έτσι έχω αντιληφθεί οτι είναι και ο αγώνας των εργαζομένων στη Χαλυβουργία.  Σκληρός αλλά άσκοπος.  Σέβομαι πως αγωνίζονται για τους συναδέλφους τους και τις οικογένειες τους.  Δεν μπορώ να παραβλέψω όμως οτι αυτός ο αγώνας δεν είναι παρά ένα πολύ ωραίο σύμβολο για να έχει να περιφέρει το ΚΚΕ και η ηγεσία του ως στάμπα «λαϊκού αγώνα».  Βοηθάει βλέπεις τη συσπείρωση αναποφάσιστων χωρίς ενημέρωση ψηφοφορών γύρω απο το τοτέμ του Περισσού.

Η Χαλυβουργία σύμφωνα με το site της έχει παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο (όπου και συνεχίζεται η απεργία) στο Βελεστίνο και τον Βόλο. Στον Ασπρόπυργο η παραγωγική δυνατότητα είναι 400.000 τόνοι έτοιμων προϊόντων ετησίως. Στις άλλες δύο εγκαταστάσεις η συνδυασμένη παραγωγική δυνατότητα είναι 1.300.000 τόνοι έτοιμων προϊόντων ετησίως.  Η Χαλυβουργία για το 2010 είχε παραγωγή 266.000 τόνων. Ακόμα και με αύξηση 10% για το 2011 (πράγμα αδύνατο μια που η εκτίμηση για φέτος είναι πτώση τζίρου κατά 20%) δεν θα χρειαζόταν παραγωγική δυνατότητα άνω των 300.000 τόνων,  ποσότητα που άνετα βγάζει μόνη της η μονάδα του Βόλου. Συνεπώς η απεργία δεν κάνει τίποτα στον Μάνεση.  Δεν πιέζει κανέναν παρά τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η πραγματική πίεση θα ήταν να μην δουλεύει καμία απο τις 3 μονάδες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ο αγώνας των ανθρώπων αυτών είναι ένας χαμένος αγώνας. Θα αναγκαστούν να δουλέψουν περισσότερες μέρες για να συμπληρώσουν ένσημα ώστε να συνταξιοδοτηθούν, ενώ ο επιχειρηματίας γλιτώνει λεφτά απο τις ημέρες απεργίας τους και δεν τραβάει κανένα ζόρι ώστε να αναγκαστεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.  Όσο για το ποιός βγαίνει κερδισμένος? Αυτό είναι προφανές και το είπαμε και παραπάνω. Πρωτίστως το «κόμμα του λαού» με το επιχειρισιακό του σκέλος ΠΑΜΕ, και βέβαια όλοι οι παρατρεχάμενοι που προκειμένου να μαζέψουν κανένα ψηφαλάκι πάνε και περιοδεύουν στο θέατρο μια χαμένης μάχης εκφράζοντας για άλλη μια φορά ψεύτικη αλληλεγγύη.  Εμπρός λαέ…

 

Advertisements

23 comments

  • ypoptomousi

   Και χαίρομαι πολύ που διαψεύδομαι όσον αφορά τον χαμένο αγώνα, όπως χαίρομαι που επιβεβαιώνομαι πως η πίεση που μετράει είναι με τις τρείς μονάδες κλειστές, πράγμα που συνέβη και περιμένω με αγωνία τη συνέχεια.

 1. mpampino

  Εγώ πάλι φίλε μούσι, θα συμφωνήσω μαζί σου. Γιατί όταν ξεκινάω ένα γμ-μένο αγώνα θέλω να ΝΙΚΗΣΩ φίλε μου. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου. Θέλω να δουλεύω και να πληρώνομαι σαν άνθρωπος. Δεν ξεκινάω αγώνα για να περνάνε τα φορτηγά απόξω να με χαιρετάνε και να μου λένε ότι έχω δίκιο. Ούτε να μου στέλνουν ρύζι και να θεωρούν ότι ξεπλήρωσαν έτσι την αλληλεγγύη τους οι επαναστάτριες γκομενίτσες.
  ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΩ. Οι νικητές δεν είναι πολλοί όπως μαθαίνουν στα παιδάκια στην Αμερική. Ούτε είναι όλοι όσοι συμμετέχουν. Νικητής είναι ένας, αυτός που νικάει δηλαδή. Κι όταν τα μέτωπα είναι δύο, ή νικητής θα είσαι ή χαμένος. Άμα έχει μπαλάκια η κοινωνία του Βόλου να πάει να βάλει λουκέτο στη δική της Χαλυβουργική, αφού δε σώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοί της. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ή ΝΙΚΗΤΕΣ Ή ΧΑΜΕΝΟΙ. Ή θα πατήσουν το πόδι στο σβέρκο του αφεντικού ή θα συνεχίσουν να πατάνε το πόδι τους στο σβέρκο των συναδέλφων τους στην Αθήνα. Αυτή η απεργία έχει τσακίσει μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους, κανέναν άλλο. Κι ό,τι άλλο πούμε είναι αριστερίστικες μλκίες.
  Στο μεταξύ ο ΣΕΒ κάνει πάρτυ με τον Παπαδήμο από πάνω.

  • ypoptomousi

   Είναι και αυτό μια άποψη. Πράγματι γίνεται ένα πάρτυ και αυτοί οι άνθρωποι, όπως και πολλοί άλλοι, δεν είναι καλεσμένοι…

 2. franki

  Αν ο μόνος σκοπός που αξίζει τον κόπο κανείς να γεννηθεί είναι η λευτεριά και μόλις γεννηθεί του την υποθηκεύουν τα συμφέροντα,τι άλλο του απομένει παρά η επανάσταση;;;ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ

 3. revolutionmech

  Ypoptomousi θα συμφωνήσω πως το γεγονός ότι δεν απεργεί η μονάδα του Βόλου είναι ανασταλτικός παράγοντας για την – όποια – τυχόν νίκη των εργαζόμενων. Θα διαφωνήσω στο οτι «είναι χαμένος», βέβαια πάντα έχοντας κατά νου ότι νίκη για τους εργάτες σύμφωνα με τα αιτήματά τους αυτή την στιγμή είναι: (1) Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, και (2) 5ημερο – 8ωρο με μη τροποποίηση κανενός όρου των συλλογικών συμβάσεων. Το οτι για εμένα αυτό μόνο (τελική) νίκη δεν είναι, έχει να κάνει με την πολιτική μου θέση ….
  Όμως προσπαθώντας να το προσεγγίσω πρακτικά, θα έλεγα πως εν γένει κανέναν εργοδότη δεν συμφέρει να κατέχει κεφάλαιο και εγκαταστάσεις που να μένουν ΑΝΕΝΕΡΓΑ. Ακόμα και κλειστή μία εταιρεία έχει κάποια -μικρά ίσως σχετικα – κόστη (πάγια) που τρέχουν όπως φυσικά και τα δάνεια που και αυτά τρέχουν χωρίς την ύπαρξη ανάλογου τζίρου (όχι κερδών απαραίτητα). Όπως απλοϊκά ας πούμε δεν συμφέρει έναν τυπικό ιδιοκτήτη ακινήτου που το προορίζει για να το νοικιάσει (επένδυση) να του μείνει σε κάποια φάση ξενοίκιαστο. Σταχυολογώντας κάποιους λόγους για τους οποίους υποστηρίζω ότι ο αγώνας δεν είναι χαμένος λόγω λειτουργίας του άλλου στον Βόλο είναι:
  1) Οι εγκαταταστάσεις και κυρίως ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός παρόλο που είναι αδρανής (όχι εντελώς) υφίσταται φθορές και χάνει την αξία του. Ούτως ή άλλως την χάνει με την πάροδο του χρόνου μόνο που δεν δημιουργεί προιον – τζίρο – κερδος όσο μένει κλειστο ένα εργοστάσιο. Επίσης, αν και όποτε επαναλειτουργήσει η επανέναρξη της παραγωγικής διαδικασίας θα επιφέρει κάποιες ζημιές στα μηχανήματα λόγω της παρατετατμένης ακινησίας τους και επίσης οι κανονικοί παραγωγικοί ρυθμοί θα επανέλθουν μετά από κάποιο διάστημα και όχι αμέσως με την λήξη της απεργίας (και για τεχνικούς αλλά και για διοικητικούς λόγους).
  2) Οι αποθήκες είναι γεμάτες με προϊόν αξίας πολλών ευρώ που παραμένει ακίνητο και το οποίο έχει δεσμεύσει ρευστό από την εταιρεία για την παραγωγή του το οποίο δεν έχει πουληθεί και έτσι δεν έχει γυρίσει πίσω με μορφή τζίρου (ρευστότητα). Επίσης φυσικά το προϊον υφίσταται διάβρωση και φθορά αποθηκευμενο.
  3) Οι σχεδόν αποκλειστικοί χονδρέμπορες σιδήρου που συνεργάζεται η εταιρεία και εξυπηρετούν την Αττική έχουν πρόβλημα έλλειψης προίοντος και θα στραφούν (φαντάζομαι ήδη το έχουν κάνει) στον μοναδικό (μεγάλο) ανταγωνιστή που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα παραπέρα (Χαλυβουργική) με ότι κόστος σε μελλοντικές συμφωνίες – εταιρικο πρεστιζ – αξιοπιστιά έχει αυτό στην εταιρεία και την αγορά γενικά. Η αγορά της Αττικής ήταν, είναι και θα είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Το μέγεθος της αγοράς σε συνδυασμό με την «αρπαγή» μεριδίου από τον μοναδικό άλλο «παιχτη» στην Αττική έκανε τον ιδιοκτήτη να αγοράσει μονάδα στην Αθήνα τις «καλές» εποχές. Ο γεωγραφικός είναι παράγοντας «κλειδί» που τώρα τον χάνει.
  4) Οι όποιες «αναγκαστικές» πωλήσεις στην Νότια Ελλάδα εξυπηρετούμενες από το εργοστάσιο του Βόλου επιβαρύνουν το κόστος του Προϊόντος σε μεγάλο βαθμό, λόγω των υψηλών μεταφορικών, καθιστώντας την πωλήση του ασύμφορη αν αναλογιστούμε την ούτως ή άλλως χαμηλή παραγωγικότητα των Ελληνικών εργοστασίων και άρα το υψηλό κόστος παραγωγής.
  5) Το όνομα του Ιδιοκτήτη πλήττεται στην κοινωνία γενικά (που μέχρι εχθές επιδίωκε να μην τον γνωρίζει κανείς), στους πολιτικούς τους οποίους δεν τους συμφέρει καθόλου να πραγματοποιείται και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιείται απεργία πουθενά (πόσο μάλλον σε μία μεγάλη βιομηχανία), και τέλος στον ΣΕΒ ,για την δεδομένη αμφισβήτηση της πυγμής του κεφαλαίου από τους εργάτες.

  Για αυτά τα παραπάνω βασικά καθώς και κάποια άλλα πιστεύω πως μπορούν να ελπίζουν οι εργάτες ότι θα φτάσουν στην νίκη (νίκη με τους όρους των απεργών) ακόμα και χωρίς την αντίστοιχη υποστήριξη από αυτους του Βόλου. Σίγουρα όμως χωρίς τους τελευταίους, αν η νίκη έρθει, θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Αν θα αντέξουν αυτοί του Ασπροπύργου είναι ένα δεύτερο ερώτημα…

  ΥΓ. Γιά τον ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ το Συριζα και όποιον άλλο κομματικό μηχανισμό θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, για τον ρόλο και την πρακτική τους.

  • ypoptomousi

   Νομίζω πως όπως και να έχει σύμφωνα με το πόσες παραγγελίες είχε, πρώτες ύλες, εξοπλισμός και προσωπικό θα κάθονταν. Όσο για το αν πλήττεται το όνομά του, όλα οι εικόνες μια καμπάνια μακριά είναι. Μην ξεχνάς τι πολιτικούς ψηφίζουμε τόσα χρόνια.

   • revolutionmech

    Ypoptomousi νομίζω ότι είναι παγίδα να δούμε την Απεργία και την όποια (τελική) νίκη στα στενά πλαίσια της συγκεκριμένης εταιρείας.
    Νομίζω πως δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να αποσυνδέουμε τον συγκεκριμένο αγώνα της απεργίας στην Χαλυβουργία και την αποτελεσματικότητα του από την γενική πολιτικο-οικονομική κατάσταση που βιώνουμε. Βάσιμα και ρεαλιστικά είναι μία εν δυνάμει εστία έναυσης ενός γενικού απεργιακού ξεσηκωμού που απαιτείται ώστε να επιτευχθεί κάτι τόσο στο στενό πλαίσιο της συγκεκριμένης εταιρείας όσο και σε κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων.
    Οι εργαζόμενοι πάντα είχαν και θα έχουν την δύναμη να ΜΗΝ χαρίσουν την εργατική τους δύναμη στο υπάρχον σύστημα, το οποίο μόνο με αυτήν μπορεί να επιβιώσει. Οπότε η άρνηση εργασίας στο σύστημα είναι το δυνατότερο διαπραγματευτικό ατού και αυτό το γνωρίζουν όλοι.
    Επειδή η συγκεκριμένη στρατηγική στα εργασιακά βασίζεται σε ένα ευρύτερο πολιτικό-οικονομικό σχέδιο με οριζόντια μορφή η συγκεκριμένη απεργία θα έχει θετικό αποτέλεσμα και θα καταφέρει να ανατρέψει αυτά τα σχέδια αν εξαπλωθεί παντού.
    Αν ληφθεί υπόψιν ότι μία μία ξεπετάγονται δειλά δειλά απεργίες (Λουκίσα, Αλτερ, Ελευθεροτυπία, Νοτος, Τράπεζες, Φαρμακοποιοι κτλ.) με αφορμή παρόμοια μέτρα που ανακοινώνονται και με τάση εξάπλωσης σε κάθε χώρο μπορώ βάσιμα να θεωρήσω πως η συγκεκριμένη απεργία αποτελεί ένα παράδειγμα αγώνα. Και αυτό διότι και παλαιότερα έιχαμε απολύσεις και μειώσεις μισθών αλλά δεν είχαμε τέτοιες μορφές και κυρίως ένταση αγώνα. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και η παναττική – πανεργατική απεργία στις 17 Ιανουαρίου που έχει προκυρηχθεί με πρωτοβουλία και με αφορμή το αγώνα των απεργών της Χαλ. Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.
    Σε μία διεθνοποιημένη οικονομία που μέσω ενός οργανωμένου πλάνου επιχειρείται η μετατροπή όλων των εργαζομένων σε είλωτες, και ο Βόλος να απεργούσε δεν θα μπορούσε να ανατρέψει τα προαποφασιμένα αυτά μέτρα από την Τροικά-ΔΝΤ και φυσικά την εγχώρια κυρίαρχη τάξη. Το πρόβλημα δεν εστιάζεται στην Χαλυβουργία Ελλάδος οπότε και η λύση δεν θα δοθεί μονάχα από τους εργαζόμενους σε αυτή.
    Οπότε ο αγώνας ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι ούτε άσκοπος μα ούτε και χαμένος, τουλάχιστον αν τον απεγκλωβίσουμε από το στενό πλαίσιο της συγκεκριμένης εταιρείας όπως νομίζω ότι επιβάλλεται από την φύση των προβλημάτων.

 4. franki

  εδω λοιπον θα ηθελα να αφησω και εγω το σχολιο μου…..ξερω τον αγωνα τους και οσο μπορω συμπαραστεκομαι στα παιδια …αυτο που θα ηθελα να πω ειναι πως τελικα θα πρεπει να κοιταξουμε πιο μακρια απο αυτο που βλεπουμε…γιατι αυτο? γιατι απλα μετα απο 50 μερες απεργιας φανηκε αυτο που ηθελε πραγματικα ο μανεσης και ο καθε μανεσης…. ….να εχει κερδος απο το κρατος βαζοντας μπροστα 400 οικογενειες χαλυβουργων… Ναι δεν το ειχαν ξεκαθαρο (την πονηρια του)και ναι ξεκινησαν μονοι τους μια απεργια διαρκειας ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ηδη αυτα πο εχεις προαναφερει .(βολο και λοιπα)…και ναι βρεθηκε το κκε και στηριξε και μπορεις να πεις πως εκμεταλευται καταστασεις αλλα επισης θα πρεπει να σκεφτεις και τον αλλον κοσμο τον απλο που εχει ερθει να βοηθησει ανεξαρτητου κομματος ετσι δεν ειναι???? δεν θα πρεπει να πεις τα καλα αυτων τον ανθρωπον???οσο για τους τραγουδιστες γιατι οχι?τι ειναι πιο ασχημο η κινηση του μανεση, η του κυριου τραγουδιστη που στο κατω κατω εχει δηλωσει εξαρχης την θεση του και τα πιστευω του????οσο για τις αλλες μοναδες χα εδω ειναι το θεμα του ΕΛΛΗΝΑ κοιταει πως να κρινει καταστασεις αντι να συμπαρασταθει τουλαχιστον μεχρι να τον αγγιξει και αυτον το προβλημα….. και ναι εμπρος λαε ..οπως ειπες εμπρος λαε βαλε το μυαλο σου να σκεφτει τι γινετε και ναι εμπρος λαε ..οπως ειπες εμπρος λαε βαλε το μυαλο σου να σκεφτει τι γινετε πραγματικα στον εξω κοσμο και οχι μονο γυρω σου και τοτε θα δεις τα πραγματα με αλλη ματια και σαν αποτελεσμα θα πραξεις διαφορετικα…….δεν ξερω το τελος της απεργιας των χαλυβουργων οπως εσυ αλλα σιγουρα ξερω αυτο …. …..ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ σε ευχαριστω!

  • ypoptomousi

   Δεν θέλησα να εκθέσω «κακά» κανενός. Ούτε εγώ ξέρω το τέλος απλά έκανα μια εκτίμηση βάσει κάποιων στοιχείων. Μακάρι να βγω λάθος. Έυχομαι μια καλή χρονιά.

 5. Xalibourgos

  Προφανος δεν εχετε κατεβη Κυριοι να μιλισετε με κανεναν εργαζομαι της Χαληβουργιας…Παρα περνατε καθε πρωι και μονο βλεπετε…Να σασ λυσω εγω λοιπον ολες σας της αποριες μιας και εγω ειμαι μεσα στα πραγματα…
  1)Οι εργαζομαινη του βολου και του Βελεστινου εχουν υπογραψη ειδη το πενθημερω 5ωρο και εχουν γυνη ΟΛΟΙ τους ωρομισθηοι…Αυτο τι σηνεπαγετε???Οτι σε περιπτωση απολυσης θα παρουν…ουτε τα μισα.
  2)Πιος θα μπει να δουλεψη με 500 ευρω το μηνα οταν τα ΠΑΝΤΑ ακριβενουν???
  Κυριοι μηλαμε για μια απο της πιο ανθηγιηνες δουλειες και μια απο της πιο βαριες…Μακαρι να σκαβαμε τρυπες για 10 ωρες αλλα εδς δεν σκαβουμε…παιζουμε την ζωη μας καθημερηνα κορονα γραμματα.Θα μπενατε να δουλευψετε εσεις με για 500 ευρω?
  3)Δεν ειμαστε υποκηνουμενοι ουτε του ΠΑΜΕ,ουτε το ΚΚΕ ουτε κανενος…απλα αυτοι μας συμπαραστεκοντε…αν ηταν το ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ τι θα λεγατε μετα???
  4)65 μερες απεργιας εχουμε….το 55 το φαγαμε…..

  Αν εχετε αλλες αποριες μπορω να σας της λυσω….

 6. Κώστας

  Την καλησπερα μου ,

  Καποιος πολυ καλος μου φιλος , μου εστειλε να διαβασω την αποψη του «φιλου» οτι ο αγωνας της Χαλυβουργιας Ελλαδος ειναι χαμενος. Σεβομαι προσωπικα την αποψη του παρ’ολα αυτα ομως θα πρεπει να τονισω καποια πραγματα γιατι μαλλον καποιοι νομιζουν οτι αυτο που γινεται ειναι καθαρα θεμα εντυπωσεων , κομματικο και οτι αλλο μπορει να σκεφτει το μυαλο τους . Ο αγωνας των εργαζομενων δεν ειναι κομματικος , 380 ατομα δεν ανηκουν στο ΚΚΕ , ΠΑΜΕ μονο , υπαρχουν 380 γνωμες διαφορετικες αλλα ο αγωνας ειναι συγκεκριμενος ανεξαρτητου κομματος. Δεν μπορει ολα αυτα τα χρονια που πατεραδες , παππουδες παλεψαν , ματωσαν και πεθαναν για τα δικαιωματα των εργατων, σε μια νυχτα να ισοπεδωθουν ολα επειδη ο εργοδοτης εκμεταλλευεται τις αποφασεις απο τα Λαμογια που μας κυβερνουν . Το διαστημα κατα το οποιο η νεα διοικηση του Μανεση ανελαβε το εργοστασιο ο καθε εργαζομενος εχει χασει απο 500-1000 euro και αυτη τη στιγμη ζηταει να χαθουν αλλα 500 και να ζησει ο εργαζομενος με 500 euro το μηνα σε οχι και τις καλυτερες συνθηκες εργασιας που καθημερινα υπαρχουν τραυματισμοι και θανατοι . Το εργοστασιο του Βολου για οσους νομιζουν οτι γνωριζουν , δεχθηκε την μειωση αυτη κατω απο απειλες και ανθρωπους του σωματειου που ειναι υπο την καθοδηγηση του Μανεση , με απλες “δημοκρατικες” διαδιακασιες δλδ.

  Ο αγωνας αυτος κυριοι δεν ειναι κομματικος , παρ’ολα αυτα ομως το ΠΑΜΕ και αλλες οργανωσεις εχουν σταθει στο πλευρο μας απο την πρωτη στιγμη προσφερωντας οτι εχει ο καθενας . Για οσους δεν ξερουν αυτο λεγεται συμπαρασταση και αλληλεγγυη που δυστυχως τα τελευταια χρονια κοντευει να χαθει η περιμενουμε τις ημερες εορτων για να το δειξουμε…. Εχουν ερθει ανθρωποι απο ολο το κοσμο κυριολεκτικα για να μας δουν να αναταλλαξουν αποψεις και να αφησουν κατι δικο τους για ολους εμας. Τουλαχιστον αυτοι ηρθαν, ταξιδεψαν , καποιοι αλλοι καθονται πισω απο εναν υπολογιστη και ανωνυμα γραφουν οτι συκωφαντικο και φτωχο τους κατεβει. Ας παρουν λοιπον καποιοι τα ποδαρακια τους και να ερθουν μια βολτα απο την Εργοστασιο να ακουσουν την πραγματικη αληθεια , προσφερουμε καφεδακι και μελομακαρονα λογω των ημερων.

  Ο “φιλος “ ανεφερε καποια νουμερα παραγωγης , εμεις λοιπον οταν ζητησαμε νουμερα απο τα “νουμερα “ δεν μας τα εδωσαν ποτε και ζητησαν να τους πιστεψουμε ετσι απλα. Ειμαστε στην 65 μερα απεργιας και σιγουρα θα συνεχισουμε μεχρι το τελος , πλεον δεν εχουμε να χασουμε τιποτα , ειμαστε 380 ατομα απολυμενοι ( ετσι αισθανομαστε ) .Εχουμε δικαιωμα στο ονειρο ΟΛΟΙ για μια καλυτερη ζωη και δεν θα δεχθω κανενας να μου κατεβασει και αλλο το βιωτικο μου επιπεδο επειδη στις πλατες μας παιχτηκαν παιχνιδια σπαταλης……

  Τελειωνοντας να πω στο “φιλο” οτι οι παρατρεχαμενοι , οποιοι και αν ειναι αυτοι, δεν περασαν μια βολτα τυχαια και εκατσαν , αντιθετως σε συννενοηση με το σωματειο οι ιδιοι ζητησαν να ερθουν και να προσφερουν λιγα λεπτα χαρας και ξεγνοιασιας σε ολους εμας . Ανθρωποι που ειναι κομματικα βολεμενοι αλλα και ατομα που το παιζουν δηθεν οτι ειναι καποιοι με λεφτα του μπαμπα δεν αξιζει να ασχοληθει κανεις.

  Αν ο αγωνας αυτος χαθει τοτε θα χαθουν τα Παντα κυριολεκτικα . Ειμαι περηφανος για τους συναδελφους μου γιατι 10 χρονια τωρα εμαθα πολλα διπλα τους .

  Ευχομαι καλη και δημιουργικη χρονια σε ολους

  Με εκτιμηση
  Κωστας ( Εργατης “ακομα” της Χαλυβουργιας Ελλαδος )

  • ypoptomousi

   Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Έχετε το δικαίωμα να κάνετε ότι πιστεύετε πως χρειάζεται καθώς και να το εκφράζετε. Και εγώ το ίδιο. Σέβομαι τον αγώνα σας και ελπίζω να ευοδοθεί. Τα στοιχεία δεν τον βοηθούν. Εύχομαι μόνο η σκέψη μου να αποδειχθεί λανθασμένη. Να έχετε μια καλή χρονιά και εσείς και οι συνάδελφοι σας.

 7. Ακρίδα

  Έχω διαβάσει πολλά σενάρια για το θέμα, αρκετά αληθοφανή, αλλά και πολύ ευφάνταστα, όπως για τους εργαζόμενους στη Χαλυβουργία του Βόλου, που και καλά είναι και αγρότες και έχουν εισοδήματα από δύο ασχολίες και δεν τους ενδιαφέρει. Δεν ξέρω τι ισχύει. Αυτό που έμαθα από φιλικά άτομα είναι ότι οι απεργοί έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΜΕ, στην προσπάθειά τους να τύχουν ευρύτερης συμπαράστασης. Με τα δεδομένα που καταγράφεις είναι σαφές ότι η απεργία είναι χωρίς αντίκρυσμα κι ότι ευνοεί τον Μάνεση. Το θέμα είναι, αν ακόμα κι αυτό το ύστατο μέτρο πάλης των εργαζομένων, η απεργία, δεν έχει αποτελέσματα, τι απομένει σ’ αυτούς; Δεν έχω απάντηση, απλώς το θέτω ως προβληματισμό.

  • ypoptomousi

   Σωστός προβληματισμός. Δεν θέλω να γενικεύσω. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Το μόνο κοινό είναι ο συμβολισμός. Σε επίπεδο διαπραγματεύσεων όμως πρέπει να έχεις κάτι που θέλει ο άλλος για σου δώσει αυτό που θες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν το βλέπω να ισχύει.

 8. pits.br

  Τους απεργούς τους βλέπω κάθε μέρα που περνάω απο μπροστά τους πηγαίνοντας ,ακόμη, στην δουλειά.
  πρέπει να είναι 55 ημέρες.
  Δεν ξέρω τι να πω, έχω ακούσει όλες τις απόψεις. Εύχομαι να έχει καλή έκβαση η όλη αυτή προσπάθειά τους.
  Δεν γουστάρω να βλέπω κάτι παρατρεχάμενους που κάνουν και συναυλίες εκεί επι τόπου ,για ποιον λόγο , για να διασκεδάσουν το δράμα των απεργών;
  Αν ρίξουν μια ματιά απέναντι στα τσιμέντα θα παρατηρήσουν ότι ο .. κύλινδρος ο μεγάλος δεν δουλεύει , τα ράουλα έχουν σκουριά επάνω με ότι αυτό συνεπάγεται.

  • ypoptomousi

   Πράγματι καλή ερώτηση μια που κατά τα φαινόμενα δεν αποτελεί μοχλό πίεσης η διακοπή της παραγωγής σε ένα μόνο σημείο. Πράγμα που ενισχύει την άποψη μου για παιχνίδι εντυπώσεων. Μακάρι να βγω λάθος αλλά η εμπειρία άλλα μου έχει διδάξει.

   • lascapigliata

    Πάντως από ότι έχω διαβάσει την απεργία δεν την υποκινεί το ΠΑΜΕ, απλά πρέπει να συμπαρίσταται για λόγους πολιτικών εντυπώσεων.

   • ypoptomousi

    Ναι διόλου απίθανο. Απλά ρε γαμώτο, όταν το κίνητρο να συμπαρασταθείς και να στηρίξεις είναι όχι η νικηφόρα έκβαση ή έστω ένα σοβαρό όραμα αλλά οι εντυπώσεις, στο μυαλό μου ακυρώνεται το όλο. Και γενικά τους έχω σιχαθεί όλους γιατί είναι ψεύτες και δεν εμπιστεύομαι κανέναν λαβαροφόρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s