Όποιος πιστεύει δεν αμφισβητεί

Εξώφυλλα κομματοδίαιτων φυλλάδων συνεχίζουν και πνίγουν τα λιγοστά εναπομείναντα εγκεφαλικά μας κύτταρα στην αυθυποβολή. Μπορούν βλέπεις να εκμεταλλευτούν στο έπακρον την θεοκρατική πίστη στο αόρατο με την οποία έχουμε μεγαλώσει.

Αυτοαποκαλούμενες εφημερίδες με κυκλοφορία που δεν ξεπερνά τα 10.οοο φύλλα καθημερινά, επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που τις βλέπουν στα περίπτερα κρεμασμένες, μόνο με το τι γράφει το εξώφυλλο τους. Αυτό γίνεται αντικείμενο συζητήσεων και τελικά δημιουργεί μια αδιαμφισβήτητη κοινωνική πραγματικότητα που όποιος πάει να την προσβάλλει ή αρνηθεί είναι ο τρελός του χωριού.

 

Κάποιος πουλάει σαν δεδομένο οτι κάποιοι πρέπει να θυσιαστούν…

 

Το παραπάνω εξώφυλλο είναι σημερινό. Είναι η έναρξη άλλου ενός μπαράζ αυθυποβολής απο τον αυτοαποκαλούμενο ημερήσιο τύπο.

Οι εν λόγω γίγαντες της δημοσιογραφίας είχαν σίγουρα πολλές επιλογές για το κείμενο του εξωφύλλου. Τα μέτρα που αναφέρουν δεν έχουν περάσει απο κανένα κοινοβούλιο, δεν είναι μέρος κανενός νομοσχεδίου. Είναι ασκήσεις επι χάρτου. Κι όμως, επιλέγουν να τα παρουσιάσουν ως δεδομένα, ως κάτι που δεν αποφεύγεται προσθέτοντας μάλιστα οτι κάποιοι πρέπει να θυσιαστούν. Θα είμαι εγώ? Θα είσαι εσύ? Οι πρώτες ερωτήσεις. Κόσμος το βλέπει στα περίπτερα,   το συζητάει και αναρωτιέται. Το αναλύει ως δεδομένο πια.

Όταν θα περάσουν τα μέτρα δεν θα ενοχληθεί κανείς. Γιατί το ήξερε. Το είχε πιστεψει. Ήταν σίγουρος οτι θα γίνει και οτι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για αυτό. Το είχε διαβάσει στην εφημερίδα, όχι όμως στο άρθρο της.  Στο εξώφυλλο. Στο άρθρο της μπορεί να έλεγε άλλα. Δεν τα διάβασε. Αφού δεν την αγοράζει.

Κάπως έτσι στήνεται το σκηνικό. «Αγορασμένες» κίτρινες φυλλάδες κρέμονται στα περίπτερα με αμφιβόλου ποιότητας και εγκυρότητας ειδήσεις στα εξώφυλλά τους. Και μετά κάνουμε αναλύσεις πάνω σε μια φήμη που δεν είναι νόμος του κράτους, δεν έχει ψηφιστεί αλλά πρετοιμάζεται. Και η προετοιμασία είναι να το δεχτούμε ως δεδομένο. Μετά μπορεί να ψηφιστεί χωρίς αντιδράσεις. Κάποιοι έχουν βοηθήσει για να συμβεί αυτό.

Γιατί μπορούν.

Advertisements

2 comments

  1. kostas.nik

    2 προτεινόμενες πρακτικές λύσεις.
    α) βγάζουμε και εμείς μια εφημερίδα, ανακυκλώνοντας όλα τα στερεότυπα και τον συντηρητικό λόγο αλλά με τρόπο που να περνάει τι δική μας γραμμή. ότι δηλαδή ο,τι μέτρα και αν περάσουν, δε θα είναι προς το συμφέρον μας. τρολάρισμα δηλαδή του έντυπου τύπου.
    β) τους καταγγέλλουμε οργανωμένα και μαζικά. στους θεσμούς, στα μπλόγκς, στα τουήτα, στα όλα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s