Τι συμβαίνει, Επίτιμε Δρ Κυριακίδη;

Θα πρέπει να περνάει δύσκολες ώρες ο επιχειρηματίας Πέτρος Κυριακίδης. Χρωστάει μισθούς μηνών στο προσωπικό των εφημερίδων του (Espresso, Athens News), του ραδιοφωνικού σταθμού του (Flash FM) των τηλεοπτικών του σταθμών (Sport TV and Sunny TV) καθώς και άλλων επιχειρήσεων, αφήνοντας στους υπαλλήλους ως μόνη διέξοδο την απεργία προκειμένου να πιέσουν για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό θα πρέπει να προκαλεί στον Κυπριακής καταγωγής μεγιστάνα των media η αναφορά του ονόματός μεταξύ των 27 που εμπλέκονται σ’ ένα απ’ τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – την υπεξαίρεση701 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank, που τότε διευθυντής της ήταν ο στενός φίλος, συνεργάτης και ασθενής του σε θέματα ομοιοπαθητικής Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.  [http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4704858]

Υπάρχουν, λοιπόν, για τον 72χρονο πολλοί λόγοι για να αποφεύγει την περιττή δημοσιότητα και αντ’ αυτού να ασχοληθεί με τα προσωπικά του προβλήματα καθώς κι αυτά των εκατοντάδων υπαλλήλων που αφήνει απλήρωτους.

Μα στον παράξενο κόσμο που ο Κυριακίδης έχει χτίσει γύρω του πάντα υπάρχει χρόνος για μια εκδήλωση ματαιοδοξίας.

Έχοντας λάβει μερικά δυσνόητα παράσημα από τα ορθόδοξα πατριαρχεία της Ιερουσαλήμ και της Αλεξανδρίας  [http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=1&artID=1562274], δήθεν για τις φιλανθρωπικές του δράσεις, στις 12 Οκτωβρίου ο Κυριακίδης έλαβε κάτι διαφορετικό – ένα τιμητικό διδακτορικό τίτλο ιατρικής από το πανεπιστήμιο Titu Maiorescu[http://www.utm.ro/] της Ρουμανίας.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, [ http://www.themediaproject.gr/article/30166/Epitimos-kathigitis-Roumanias-o-PKuriakidis-me-xeirokrotima-upourgon] αποδεικνύοντας ότι ούτε κατηγορίες υπεξαίρεσης εκατομμυρίων δεν μπορούν να κρατήσουν τους υπουργούς μακριά απ’ τον Κυριακίδη.

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα σε μαιευτική κλινική των Αθηνών επί της λεωφόρου Συγγρού, έγινε σε αναγνώριση της “επιστημονικής, εκπαιδευτικής και ερευνητικής προσφοράς” του Κυριακίδη, σύμφωνα με το ενημερωτικό email της εταιρίας του. Το ίδιο mail, που καλούσε τα mediaτου ομίλου να καλύψουν το γεγονός, δεν έδινε περισσότερες πληροφορίες για το είδος της ιατρικής προσφοράς του.

Πράγμα το οποίο είναι λογικό μια και ο Κυριακίδης που υποστηρίζει ότι είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,[ http://www.alapis.eu/files/ir/etairika_entupa/ALAPISCP_ENG.pdf (pdf)] θεωρεί ιατρική και επιστημονική γνώση αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν απροκάλυπτη αγυρτεία.

Ο Κυριακίδης, που τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν ένα σούπερ μάρκετ οργανικών προϊόντων και ένα πρακτορείο χορήγησης πιστοποιητικών “οργανικών προϊόντων”, θεωρεί εαυτόν διατροφολόγο κι έχει καυχηθεί ότι “τα διατροφικά του προγράμματα, που ήταν αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας και εμπειρίας, έχουν δημοσιευθεί χρόνια πριν από διαπρεπή Βρετανό διατροφολόγο”.

Επίσης ανέφερε ότι προετοίμαζε βιβλίο πάνω στην ιδέα του της “διατροφής του 50%”, που προάγει τον παραλογισμό ότι μπορεί κανείς να διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά του, αν μειώσει στο μισό το φαγητό που καταναλώνει, κι αυτό είναι οργανικό.

Ο Κυριακίδης περιέγραψε την ψευδοεπιστήμη του ως εξής:

“ Εφαρμόζοντας την επί δεκαετίες έρευνά μου σε συνδυασμό με συγκριτικές έρευνες, θα αποδείξω ότι καταναλώνοντας μόλις 50% οργανικών προϊόντων είναι δυνατή η διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού. Αλλά το 50% θα πρέπει να είναι οργανικό. Αν οι άνθρωποι ακολουθήσουν αυτή τη διατροφή, θα μπορούν επίσης να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν οικονομικά.”

Κι αυτός ο άνθρωπος, όπως ενημερώθηκαν οι παριστάμενοι στη βράβευσή του, θα συνεργαστεί τώρα με το Ρώσο νομπελίστα στη φυσική Alexei Alexeyevich Abrikosov (84) πάνω σε “πειράματα επιπτώσεων υψηλής ενέργειας ταχυτήτων στο ανθρώπινο σώμα” (experiments in high-energy impact velocities on the human body).

Αγυρτία! Φαινεταί τόσο γελοίο όσο η πολύ προβεβλημένη συνεργασία μεταξύ της εταιρίας Alapis του Λαυρεντιάδη (της οποίας ο Κυριακίδης διετέλεσε γενικός διευθυντής) και του Αμερικανού επιχειρηματία-βιολόγουCraig Venter. Η συνεργασία αυτή σκόπευε στη δημιουργία ενός νέου τύπου εμβολίου που δεν θα βασιζόταν στο αυγό και θα παραγόταν σε μόλις 5 μέρες (πολύ λιγότερες από τις 35 που χρειάζονται τώρα).[www.athensnews.gr/issue/13406/22828]

Αναρωτιέται κανείς τι σκέφτεται γι’ αυτές τις ανοησίες ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην υπουργός υγείας του Πασόκ που φέρεται να σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Ήταν ένας απ’ τους παριστάμενους στη απονομή του διδακτορικού τίτλου μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη της Νέας Δημοκρατίας και την Έλενα Κουντουρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. [http://www.themediaproject.gr/article/30166/Epitimos-kathigitis-Roumanias-o-PKuriakidis-me-xeirokrotima-upourgon]

Γιατί λοιπόν ένα ιδιωτικό ρουμάνικο πανεπιστήμιο τιμά αυτό τον άνθρωπο και γιατί η βράβευση γίνεται σε μαιευτήριο των Αθηνών κι όχι στο Βουκουρέστι;

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα γιατί τον Απρίλιο το δικαστήριο διέταξε τον Κυριακίδη, το Λαυρεντιάδη και κάποιους ακόμα κατηγορούμενους για την υπόθεση της Proton Bank να καταθέσουν τα διαβατήριά τους προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τη χώρα και φυγοδικήσουν. [http://www.hri.org/news/greek/ana/2012/12-06-21.ana.html#36]

Οι σχέσεις μεταξύ του Κυριακίδη και του πανεπιστημίου Titu Maiorescuφτάνουν ως το 2009, όταν το Ρουμανικό ίδρυμα ξεκίνησε στην Αθήνα ένα πρόγραμμα νοσηλευτικής  [http://www.utm.ro/files/file/documente/relatii_internationale/alte_acorduri_de_colaborare.pdf] μέσω του Kyriakides Studies College (που από τότε μετονομάστηκε σεUniversal Studies of Health & Business μια και η σχολή δεν είχε τα απαραίτητα στάνταρντς ώστε να αποκαλείται “κολέγιο” σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο). Τη σχολή διοικεί ο γιος του Πέτρου Κυριακίδη, Μιχάλης.

Το 2009 ο “Δρ Μιχάλης Κυριακίδης” (Michalis Kyriakidies MD), όπως αναφερόταν στο πρόγραμμα, παρουσίασε μια μελέτη σε συνέδριο [http://www.utm.ro/conferinta_2012/files/program_conferinta_2009.pdf (pdf)] που οργανώθηκε από το πανεπιστήμιο Titu Maiorescu. Ο ίδιος συστήθηκε ως “επίτιμος καθηγητής” του Ρουμανικού ιδρύματος.[http://kepp.imerides.gr/cv.php?id=17]

Ένας ρεφλεξολόγος που υποστηρίζει ότι έχει τίτλους από πολυάριθμα κολέγια, ο Μιχάλης Κυριακίδης μίλησε για την “Κρανιοϊερή ρεφλεξολογία για βρέφη”, μια ψευδοεπιστήμη που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι ο θεραπευτής, τοποθετεί τα χέρια του πάνω στον ασθενή, γεγονός που του επιτρέπει να “συγχρονιστεί με τον κρανιοϊερό ρυθμό”.

Το διδακτορικό του Μιχάλη στην ιατρική πιθανότατα δεν αξίζει τόσο όσο αυτό που θα λάβει ο πατέρας του απ’τη Ρουμανία, καθώς το δικό του προέρχεται από το διαβόητο εργοστάσιο πανεπιστημιακών τίτλων “Brantridge University”.

Το ψεύτικο κολέγιο, που έχει κλείσει εδώ και καιρό, λειτουργούσε με βάση του ένα σαλόνι στο Sussex στην Μ. Βρετανία, πριν καταλήξει στη Honoluluτης Hawaii. Εξέδιδε διπλώματα “δωρεάν με μόνο κόστος $100 για την εκτύπωση”, σύμφωνα με τον Bear’s Guide to Alternative College Degrees.

Ο Μιχάλης όμως αποκτά τη δυνατότητα να παρουσιάζεται ως “Δόκτωρ” και “απόφοιτος Ιατρικής σχολής”, πιθανότατα κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας.

Ένας ακόμα απόφοιτος του ανύπαρκτου κολεγίου είναι και ο ίδιος ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Ο πρώην διευθυντής της Proton Bank και τηςAlapis υποστηρίζει ότι έχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Marketing καθώς καιPhD απ’ το ίδιο ίδρυμα.[ www.ahiworld.com/press_releases/pdfs/PR54athens_bios.pdf (pdf)

Ο Λαυρεντιάδης κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί τα υποτιθέμενα χρήματα και τίτλους του – οι οποίοι ξεγέλασαν ακόμα και τους  Financial Times ώστε να τους παρουσιάσουν ως “εξ αποστάσεως διδακτορικό τίτλο στο Μάρκετινγκ”  [http://www.ft.com/intl/cms/s/0/734a1cb6-4fe0-11de-a692-00144feabdc0.html#axzz295DJaDpO ] – να βαυκαλιστεί με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies (CSIS)), ένα συντηρητικό think tank με έδρα την Washington, όπου ίδρυσε την “Έδρα Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για Νοτιοανατολικές Ευρωπαϊκές Σπουδές” (Lavrentis Lavrentiadis Chair for Southeast European Studies) τον Ιανουάριο του 2010. Το CSIS επειδή προφανώς γνωρίζει την τροπή που πήρε η καριέρα του Λαυρεντιάδη, έχει αφαιρέσει το όνομά του από το site, ενώ η έδρα μετονομάστηκε σε Project in Southeast European Studies. (Η σχέση του Λαυρεντιάδη με την έδρα έχει διατηρηθεί στο διαδικτυακό αρχείο  [http://web.archive.org/web/20110709021221/http://csis.org/program/lavrentiadis-chair]).

Ας γυρίσουμε όμως στον Μιχάλη Κυριακίδη. Υποστηρίζει επίσης ότι κατέχει πτυχία ρεφλεξολογίας, φυσιοθεραπείας και ηλεκτροβελονισμού από τηνπολυτεχνική σχολή του Leeds, το Διεθνές Ινστιτούτο Ρεφλεξολογίας στο Λονδίνο, το Κολέγιο Φυσικών Θεραπειών του Berkeley και το Κολέγιο Συμπληρωματικού Βελονισμού (College of Complementary Acupuncture).Υποστηρίζει επίσης ότι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά και το μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κι ότι κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στα οικονομικά και τη διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Ansted(έτερο εργοστάσιο πτυχίων με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους).[ http://www.iatro.gr/%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CF%81%CE%B5%CF%86%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/1053-refleksologia.html και http://kepp.imerides.gr/cv.php?id=17]

Μένει να δούμε αν ο Κυριακίδης ο Πρεσβύτερος θα εκμεταλλευτεί τον καινούριο του τίτλο, αλλά αν μοιάζει με το γιο του το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει και όλοι θα διαβάσουμε για τον καλό δόκτορα Κυριακίδη στα επόμενα τεύχη των εφημερίδων του αν και όποτε αυτές επανακυκλοφορήσουν φυσικά. Η συνεχιζόμενη απεργία στην Espresso και στα άλλα μέσα του ομίλου γλιτώνει το ελληνικό κοινό από τα δουλοπρεπή και ανούσια άρθρα που εμφανίζουν τον ιδιοκτήτη τους σε συναντήσεις με πολιτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς / συκοφάντες.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s