Επιδότηση κατάρτισης ή επιδότηση αντικατάστασης?

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ¨Επιταγή επαγγελματικής κατάρτισης»  του ΤΕΕ πρόκειται να ξεκινήσει πρόγραμμα κατάρτισης 4.900 θέσεων στις μεταλλευτικές εργασίες (εξόρυξη μεταλλευματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου) ανέργων μηχανικών και τεχνικών σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, με συνολικό κόστος 30€ εκ.

Σημειωτέων πως τα περισσότερα κονδύλια θα κατανεμηθούν στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας (περίπου 14,5€εκ.)

Οι απασχολούμενοι της εν λόγω αγοράς σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων το 2010 ήταν κατι λιγότερο απο  15.000, το 2011 αυξήθηκε κατα 1,6% ενώ κατα την ίδια περίοδο η παραγωγή εμπορεύσιμου προϊόντος μειώθηκε κατα 5%. Το προφανές ερώτημα είναι για ποιό λόγο σε μια αγορά με μειούμενη παραγωγή δίνονται απο το κράτος 30€ εκ. για κατάρτιση προσωπικού? Πώς είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις αυτές να αυξήσουν το απασχολούμενο προσωπικό τους κατα 26% σε 3 ή 4 χρόνια  (2014 είναι η λήξη της δράσης κατάρτισης) τη στιγμή που ετησίως ο ρυθμός αύξησης του προσωπικού τους δεν ξεπερνά το 1,6%;

Κατά την άποψη μου δεν είναι δυνατόν. Είναι δυνατή όμως η αντικατάσταση των υπαρχόντων με φρέσκο αίμα, καταρτισμένο και φθηνότερο. Ειδικά μετά τις πρόσφατες εργασιακές ρυθμίσεις η «ανακούφιση’ των επιχειρήσεων αυτών σε βάθος τριετίας θα είναι μεγάλη. Ειδικά βλέποντας τις ώρες εργασίας ανα τόνο να αυξάνονταν απο το 2010 στο 2011 απο 0,34 σε 0,38.

Εύκολες λύσεις. Το κράτος βάζει τα λεφτά και τις εργασιακές ρυθμίσεις, δημιουργεί ένα μικρό στρατό καταρτισμένων και φθηνότερων τεχνικών για λογαριασμό «των επενδυτών», που θα δουλεύει περισσότερες ώρες  με μικρότερο κόστος.

 

 

Οι περισσότερες απο τις επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν αυτής τις ιδιαίτερης δράσης «καταπολέμησης της ανεργίας» είναι φυσικά ιδιωτικές. Και δεν θα βάλουν δεκάρα.

Κάτι μου λέει οτι θα ακολουθήσουν κι άλλοι κλάδοι πρόσφοροι για «μεγάλους επενδυτές» που θα «αναπτυχθούν» δια αντικατάστασης.

Α και μην ξεχνάτε…

Βοήθειά μας.

 

Advertisements

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s