Στόχος: Η κινεζοποίηση των Βαλκανίων

Πολλές φορές πέφτει στο τραπέζι η ερώτηση: Γιατί όλα αυτά; Γιατί οι μειώσεις μισθών, γιατί το κόψιμο των συντάξεων, γιατί αυτός πόλεμος στην κοινωνία;

Μια καθ’όλα βολική απάντηση είναι «Είμαστε και πολύ γαμάτος λαός, το ντιενεϊ μας είναι ελληνικό και οι πρόγονοί μας σούπερ άτομα και για αυτό μας ζηλεύουν όλοι.¨ Αρκεί σαν δικαιολογία για να βάλουμε κάτω απ΄το χαλί τις βρωμίτσες που μαζεύει κάθε τόσο η σκούπα μας. Κι όμως αγαπητή μου στρουθοκάμηλε αν βγάλεις το μικρό, σχεδόν άδειο κεφαλάκι σου, απ΄τη γη θα καταλάβεις πως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.

Βαλκάνια: Το νέο όραμα σύγκλισης

minwage_balcans

Βλέποντας κανείς το απο πάνω σχεδιάγραμμα θα καταλάβει πως ανάμεσα στις χώρες των βαλκανίων η Ελλάδα ήταν αυτή με τον υψηλότερο ελάχιστο μισθό του οποίου το επίπεδο έχει βίαια πέσει την τελευταία διετία. Η τάση είναι κι άλλη μείωση ώστε να εξισωθεί με τον μέσο όρο που προκύπτει απο τους ελάχιστους μισθούς χωρών των βαλκανίων (κάτι ανάμεσα στα 200€ με 300€).

Η ανάγκη για μείωση έρχεται απο την ανάγκη για φθηνό εργατικό δυναμικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Κίνα της. Λέγοντας ΕΕ βέβαια εννοούμε την Γερμανία μια που αυτή σέρνει το άρμα της κλεμμένης καλλονής και δυστυχώς η εξασφάλιση του «ζωτικού χώρου» της περνά απο την εξαθλίωση μερικών «εταίρων».

Μειώστε μισθούς να έρθουμε να επενδύσουμε.

Όσο κι αν ο τοπικός ΣΕΒ δια του αντιπροσώπου του λέει οτι δεν πάει παρακάτω και οτι οι Έλληνες βιομήχανοι δεν είναι σύμφωνοι με την περαιτέρω μείωση μισθών, η αλήθεια είναι πως δεν θα τους ρωτήσει κανείς. Οι ξένοι «επενδυτές» έχουν αποφανθεί. Πως αλλιώς θα μπορέσει να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία της η Γερμανία στις εξαγωγές χωρίς να επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο (με τα μέτρα του γερμανικού βιοτικού επιπέδου) εργατικό της δυναμικό;  Ειδικά τώρα που η Κίνα αρχίζει και εισάγει σαν τρελή; Απο βιομηχανικά μέχρι καταναλωτικά προϊόντα. Ο χάρτης αλλάζει.

Η Κίνα δυτικοποιείται

«Την ανάγκη να συνεχιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να δοθεί περισσότερος χώρος στην αγορά και να αναδιανεμηθούν τα πλούτη υπογράμμισε ο επόμενος πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ,» Η δημιουργία της κινεζικής μεσαίας τάξης είναι γεγονός. Περισσότερη κατανάλωση, άνοιγμα πιστώσεων, αύξηση των κατασκευαστικών έργων, αυξήσεις μισθών, νέα τεχνολογία στην παραγωγική διαδικασία. Νέα εργαλεία εισάγονται νέα προϊόντα καταναλώνονται. Ποιός θα τα κατασκευάζει με κόστος τέτοιο που να αφήνει τόσο μεγάλα περιθώρια κέρδους όσο χρειάζεται η Γερμανία και οι φίλοι της;

Η Βαλκανική ΟΖ

Η παραγωγή θα μετακινηθεί απο περιοχές και χώρες με υψηλό εργατικό κόστος σε οικονομικές ζώνες όπως αυτή που δημιουργείται τώρα στα βαλκάνια. Ο βιομηχανικός εξοπλισμός και οι μεγάλες ποσότητες καταναλωτικών προϊόντων που θα χρειαστεί η τεράστια αγορά της Κίνας, θα φτιαχτούν απο τα χέρια εξαθλιωμένων βαλκάνιων που θα νιώθουν ευτυχισμένοι που έχουν δουλειά ακόμα κι αν αυτή τους η δουλεία τους αποφέρει λιγότερα απο όσα χρειάζονται για να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Τι μας μένει;

Πρώτα απ’όλα πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας. Η ουσία είναι ο οικονομικός πόλεμος που συμβαίνει. Είναι μια μάχη επιβίωσης. Η τοπική πολιτική και οικονομική ελίτ είναι μέσα στο παιχνίδι και συμβιβάζεται με μερικά μονοψήφια ποσοστά απο τα κέρδη που οι «εταίροι» μας πρόκειται να αποκομίσουν. Στο παιχνίδι αυτό βέβαια συμμετέχει χρόνια και η ελίτ του ¨μεσογειακού τόξου» Ισπανίας Ιταλίας Πορτογαλίας μια που οι ίδιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις τους επιβάλλονται για τους ίδιους περίπου σκοπούς ενώ οι πολιτικές τους ηγεσίες κρατάνε με νύχια με δόντια καταστολή και μίντια τους πολίτες τους απο το να εξεγερθούν.

Δεν θα αργήσουν να ξεφυτρώσουν μερικές χρυσές αυγές στις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μετάλλαξης. Μικρές δόσεις σκανδάλων θα μεταγγίζονται μέσω τηλεοράσεων ώστε να συντηρεί την ψευδαίσθηση της κάθαρσης και επαναλαμβανόμενες ρητορίες για ένα όραμα εξόδου απ΄την κρίση θα κυριαρχούν στον πολιτικό λόγο μπολιασμένες με πατριωτισμό και αίσθημα ευθύνης ώστε να «βάλουμε όλοι πλάτη».

Όσο εμείς μασάμε σε αυτά και στρέφουμε το βλέμμα απο την πραγματικότητα που περιέγραψα παραπάνω, επιστρατεύοντας για άλλη μια φορά το θυμικό και τα εκδικητικά μας ένστικτα χωριζόμενοι σε κάστες, φατρίες, πολιτικά μετερίζια και μαγαζάκια, τόσο πιο εύκολα οι οικονομικογεωπολιτικές αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές μας θα πραγματοποιηθούν.

Advertisements

3 comments

  1. georgeb249

    Πάρα πολύ σωστή τοποθέτηση , σε μια κουβέντα που είχα με κάποιους τους είπα ότι όταν το μεροκάματο πέσει στα 15 ευρώ ,και τα παπούτσια γίνουν σαγιονάρες θα αρχίσουν οι επενδύσεις.

  2. Παράθεμα: Στόχος: Η κινεζοποίηση των Βαλκανίων | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση ( ΕΛ.Λ.Α.Σ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s