Οι 1,2 τρις λόγοι που η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ

Πολύς ντόρος έχει γίνει για τη Γερμανία και τη σχέση της με το Ευρώ, μια σχέση που για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες – και ειδικά τον ευρωπαϊκό νότο – είναι ο ορισμός της «μοιραίας». Μια μελέτη όμως, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο keeptalkinggreece.com , που έγινε κατ’ εντολή του Bertelsmann Foundation βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

«Η Γερμανία αποκομίζει σημαντικά κέρδη απο το Ευρώ ακόμα κι στις περιπτώσεις υψηλών διαγραφών χρέους των Νοτίων χωρών όπως της Ελλάδας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας» σημειώνει ο αρθρογράφος «πράγμα που φαίνεται απο τα αποτελέσματα του μοντέλου υπολογισμού της Prognos AG η οποία και έκανε τη μελέτη.»

Και συνεχίζει,  «Προσθέτοντας τα οφέλη της ανάπτυξης απο τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ προκύπτουν για τη Γερμανία κέρδη περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ των ετών 2013 και 2025. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του συνόλου της Γερμανικής οικονομικής παραγωγής το 2012. »

Φυσικά η μελέτη που έγινε απο Γερμανούς και απευθύνεται σε Γερμανούς σημειώνει «Το ευρώ είναι καλό για τους πολίτες, καθώς: Το μέσο επιπλέον εισόδημα ανά Γερμανό κάτοικο μεταξύ των ετών 2013 και 2025 θα είναι περίπου 1.100 ευρώ ετησίως.»

Το δελτίο τύπου της έρευνας στο οποίο σημειώνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

Το Κοινοτικό νόμισμα εξασφαλίζει την ανάπτυξη, τον πλούτο και την απασχόληση[…] Η Γερμανία κερδίζει σημαντικά από το ευρώ, όπως δείχνει το μοντέλο υπολογισμού στη μελέτη της Prognos  που συντάχθηκε κατόπιν εντολής του Γερμανικού Bertelsmann Foundation. «Η συμμετοχή της Γερμανίας στης νομισματική ένωση μειώνει το κόστος του διεθνούς εμπορίου και την προστατεύει από έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών,» Δήλωσε ο Aart De Geus, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Bertelsmann Foundation,  κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου του ιδρύματος στο Gütersloh.

Ακόμη και αν η Γερμανία χάσει τις περισσότερες απο τις απαιτήσεις της έναντι των άλλων χωρών, λόγω των διαφορετικών μέτρων διάσωσης του ευρώ, τα οικονομικά της οφέλη από τη νομισματική ένωση θα είναι σημαντικά περισσότερα απο τις απώλειές της. «Η επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία. Οι Γερμανοί θα χάσουν έσοδα και θέσεις εργασίας», δήλωσε ο De Geus.

Η μελέτη αποδεικνύει: Χωρίς το ευρώ, η αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στη Γερμανία θα ήταν μικρότερη κατά περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως. Προσθέτοντας τα αναπτυξιακά οφέλη απο τη συμμετοχή στη ζώνης του ευρώ προκύπτει ένα κέρδος περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ των ετών 2013 – 2025. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του συνόλου της γερμανικής οικονομικής παραγωγής το 2012.

Το ευρώ είναι καλό για τους πολίτες, καθώς: το μέσο επιπλέον εισόδημα ανά κάτοικο μεταξύ των ετών 2013 και 2025 θα είναι περίπου 1.100 ευρώ ετησίως. Το σενάριο επιστροφής στο γερμανικό μάρκο θα επιδεινώσει, επίσης, την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Μείωση της ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, θα προκαλέσει την απώλεια περίπου 200.000 θέσεων εργασίας.

Τα οφέλη που έχει η Γερμανία από την συμμετοχή της στο Ευρώ θα παραμείνουν σημαντικά ακόμα κι αν ενα μεγάλο μέρος των χρεών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας προς αυτήν χαθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι υπολογισμοί βασίστηκαν σε ύψος διαγραφής του 60% των απαιτήσεων ανά χώρα. Το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην περίπτωση αυτή ή η ανάγκη για δημοσιονομικές προσαρμογές που θα προκύψει απο αυτές τις διαγραφές  θα αμβλύνουν τις οικονομικές δυναμικές, αλλά τα αποτελέσματα θα παραμείνουν εντός των προβλεπόμενων.

«Μια Ευρώπη χωρίς το ευρώ θα καταρρεύσει πολιτικά, και θα γίνει ένας χαμένος παίκτης στο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού», δήλωσε ο Aart De Geus. «Για να εξασφαλιστεί η οικονομική ευημερία και σταθερότητα, θα πρέπει επιτέλους να αφαιρέσετε τα ελλείμματα αποτελεσματικότητας και νομιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι η παρούσα νομισματική ένωση πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω σε μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική ένωση. Μόνο τότε το κοινό νόμισμα θα διασφάλισει την ανάπτυξη την παραγωγή πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη.»

Ο αρθρογράφος σχολιάζει:

«Μέχρι τότε, η ανάπτυξη, ο πλούτος και η απασχόληση θα είναι για τους λίγους» και συμφωνώ μαζί του. Εσείς;

Advertisements

One comment

  1. Παράθεμα: Οι 1,2 τρις λόγοι που η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση ( ΕΛ.Λ.Α.Σ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s