Για τα κρατητήρια των Α.Τ. Πειραιά, το Άσυλο και τον Ξένιο Δία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
Για τα κρατητήρια των Α.Τ. Πειραιά, το Άσυλο και τον Ξένιο Δία
ΠΟΣΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Από τον Οκτώβρη του 2012 μέχρι σήμερα:
Οι καταγγελίες που έχουμε δεχθεί είναι πολλές, αφορούν την κράτηση μεταναστών και προσφύγων στα κρατητήρια Δημοτικού Θεάτρου, Καλλίπολης, Δραπετσώνας, Μοσχάτου και άλλα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Θα αναφερθούμε ΞΑΝΑ, στις ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ άθλιες συνθήκες κράτησης, χωρίς φυσικό φως, παράθυρα και καθαριότητα, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, με ελλείψεις σε νερό, υγιεινή και περίθαλψη. Τα κρατητήρια των Α.Τ. είναι 24ωρης & 48ωρης κράτησης, παρ’ όλα αυτά, κρατούνται εκεί άνθρωποι για 6-8 και πολλές φορές και 12 μήνες, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου, ελληνικού και διεθνούς. Θα αναφερθούμε ΞΑΝΑ στις καταγγελίες για κακομεταχείριση και προσβολές από τα αστυνομικά όργανα, την έλλειψη ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους, τη δυσχέρεια επικοινωνίας με φίλους, συγγενείς, συνηγόρους και συμπαραστάτες, την έλλειψη σεβασμού στην κουλτούρα και το θρήσκευμά τους καθώς και την άσκηση βίας σε βάρος τους. Τα Να θυμίσουμε στο Α.Τ. Δραπετσώνας την απόπειρα αυτοκτονίας Παλαιστίνιου πρόσφυγα και τους αυτοτραυματισμούς άλλων, φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συχνά σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί επανερχόμαστε;
– Πρωτοβουλίες, κινήσεις πολιτών, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, κόμματα, φορείς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ο Ευρωπαϊκός Δικηγορικός Σύλλογος, η Διεθνής Αμνηστία, σύλλογοι για τα δικαιώματα κρατουμένων, μεταναστών και προσφύγων, κοινότητες μεταναστών, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, ο ξένος τύπος ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί, ΟΛΟΙ ανέδειξαν και κατήγγειλαν τις συνθήκες κράτησης στα ΑΤ. Με επισκέψεις στα τμήματα, με επερωτήσεις στη βουλή, με υλική, εκπαιδευτική και ψυχολογική βοήθεια στους ανθρώπους που είναι κρατούμενοι. Με αναφορές στο υπουργείο, με συνεντεύξεις τύπου, με έρευνες σε μεγάλα μέσα του εξωτερικού. Η απάντηση της κυβέρνησης: Αδιαφορία. Αδιαφορία και απανθρωπιά με αποκορύφωμα, λίγες μέρες πριν, την αυτοκτονία 20χρονου πρόσφυγα από την Aκτή Eλεφαντοστού για να αποφύγει την απέλαση, μέσα σε κρατητήριο του Α.Τ. Γρεβενών!

– Σχετικά με τους Σύριους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για το άσυλο και τα δικαιώματά τους, ακόμα και για τα ΑΝΗΛΙΚΑ. Στη σημερινή 4/7/2013 συνέντευξη τύπου της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, εκπρόσωπος της Συριακής κοινότητας κατήγγειλε ότι «Μετράμε ήδη 10 νεκρούς Σύριους από πνιγμό στο Αιγαίο». Υπάρχουν παιδιά υπό κράτηση και άγνωστος αριθμός κρατουμένων Σύριων σε Α.Τ. και Κέντρα Κράτησης σε όλη την Ελλάδα. Ρωτάμε: Γιατί κρατούνται με διοικητική απέλαση άνθρωποι που έρχονται αποδεδειγμένα από εμπόλεμη περιοχή; Και η κυβέρνηση θα τους στείλει πού; Στη ΣΥΡΙΑ ΤΩΝ 100.000 ΝΕΚΡΩΝ & 3.500.000 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ;

– ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ Α.Τ. ΠΕΙΡΑΙΑ.
– ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: -ΟΛΑ ΤΑ Α.Τ. ΕΧΟΥΝ ΣΑΦΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΛΑΥΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΙΤΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ

Η κυβέρνηση απροκάλυπτα φυλακίζει, τραυματίζει, παραπληροφορεί και καταπατά ανθρώπινα κατοχυρωμένα δικαίωματα. Το σκληρό ρατσιστικό της πρόσωπο το δείχνει ακόμα και στα θύματα μιας από της πιο σκληρές σύγχρονες ιστορίες αίματος που ζει ο πλανήτης. Καλούμε κάθε αρμόδιο και μη, να δράσει δυναμικά και άμεσα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων, της ενημέρωσης και της προστασίας των συνανθρώπων μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s